4 липня 2024, 15:00, Зерно

Наприкінці літа запрацює система визначення походження експортованого росією зерна

За повідомленням Мінагрополітики, Україна та Велика Британія розробляють систему для точного визначення походження зерна, яке експортується росією.

Це дозволить виявляти факти крадіжок української зернової продукції з боку росії.

Нова система базується на високоточному лабораторному аналізі та порівнянні зразків зерна, що дозволить встановити походження зерна з точністю до регіону. Наразі завершується формування порівняльної бази даних зразків зерна з різних регіонів України, що дозволить порівнювати їх з пробами, взятими з суден.

За попередніми оцінками, запуск системи очікується в кінці літа — початку осені 2024 року, тобто у період з серпня по вересень.

Результати лабораторного аналізу, які підтверджують, що зерно на судні було викрадено з окупованих територій України, можуть бути використані як підстава для юридичних дій проти власників та перевізників цього зерна.

Застосування конкретних заходів, таких як арешт судна або накладення штрафних санкцій, залежить від декількох факторів, включаючи країну реєстрації судна, його власника та законодавства.

Також, Україна, Литва та Велика Британія розробляють нову систему для визначення походження зерна, що постачається росією на світові ринки. У Великої Британії вже майже завершена розробка методології хімічного аналізу зерна, який Литва планує використовувати для запобігання перевезення викраденого українського зерна через свої порти.

Читати за темою: На Луганщині окупаційна влада анонсувала провал збиральної кампанії

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.