4 липня 2024, 17:00, Україна

Одещині загрожує нашестя сарани

В південних районах Республіки Молдова поблизу Болградського району Одеської області виявили поширення перелітної сарани (Locusta migratoria).

Тож, Держпродспоживслужба Одещини закликає аграріїв:

  • провести обстеження сільськогосподарських та інших угідь щодо наявності небезпечного шкідника, особливо ретельно слід перевірити території, що межують із Республікою Молдова;
  • своєчасно ідентифікувати та запобігати поширенню осередків із високою чисельністю перелітної сарани.

Сарана — типовий поліфаг, тобто харчується усіма рослинами, але надає перевагу злаковим культурам — кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. На культурних рослинах сарана об’їдає усі наземні частини, насамперед листя, на зернових — відгризає колоски, поїдають також й соковиті плоди.

Саранові найагресивніші та найшкідливіші у світі, особливо стадні види, яким властиві періодичні масові розмноження, що завдає великих збитків сільському господарству. 

В умовах України з родини саранових загалом поширені близько 20 видів:

  • сарана італійська, або прус;
  • перелітна, чи азійська;
  • підвид: середньоруська, мароканська;
  • різні види кобилок: блакитнокрила, темнокрила, білосмугаста, чорносмугаста, безкрила, лучна тощо. 

Система захисту від саранових повинна розпочинатися з профілактичних заходів, а саме з проведення обстеження місць резервації. Обстеження краще проводити після сходу сонця і до 9:00 години або з 18:00 і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах.

Захист посівів від саранових починають за масової появи личинок I віку.

Нагадаємо, наприкінці червня на Харківщині виявили масове розмноження та збільшення чисельності сарани

«На території Слобожанської селищної ради Чугуївського району осередково виявлене масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника — сарани. На заселеній площі середня чисельність саранових становила 30-40, максимальна — понад 80 екз. на кв. м», — повідомили у Держпродспоживслужбі.

Як розповіла начальниця управління фітосанітарної безпеки та контролю в рослинності Держпродспоживслужби в Харківській області Світлана Твердохліб, погода сприяла поширенню сарани на інші райони Харківщини.

Тепер її труять обробляючи території, де вона розмножилася, спеціальними препаратами з дронів.

Спеціалісти обробили близько 100 га, але виявили осередки сарани поза межами, тож 2 липня ухвалили рішення додатково обробити ще 150 га на тій же території.

«Загроза для посівів дуже велика поки залишається. Перш за все треба локалізувати і ліквідувати сарану, яка є в наявності», — зазначила Світлана Твердохліб.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.