5 липня 2024, 09:30, Україна

Дефіцит кадрів в агросекторі досяг 3 млн

Через мобілізацію в агросекторі значна нестача кадрів. Про це розповів президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, пише Kurkul.com.

За його словами, найбільше не вистачає спеціалістів, залучених безпосередньо до збору врожаю. Найскладніша ситуація з трактористами, комбайнерами та агрономами.

Як зазначив Леонід Козаченко, раніше в цьому сегменті теж було найбільше вакансій, але зараз показник досяг 160 вакансій на одного спеціаліста. Для порівняння, до початку повномасштабної війни ця цифра становила 14-16 вакансій на людину. Дефіцит зріс більш ніж в десять разів.

Леонід Козаченко підрахував, що дефіцит робітників в агросекторі після початку війни досяг 3 млн людей і прийом на роботу жінок не може виправити положення. Він зауважив, що традиційно в агросекторі працювало найбільше жінок в таких сферах, як бухгалтерія, економіка, торгівля, ветеринарія.

«В агрономії жінки працювали в основному в садових центрах. Їх не було на традиційних фермерських господарствах і великих сільгосппідприємствах. Зараз в сільському господарстві працюють 2,8 млн людей. Дефіцит складає — 3 млн працівників. З цієї цифри, 70% припадає на фермерів, які працюють на комбайнах, тракторах, вантажних автомобілях. Це питання треба вирішувати», — зазначив експерт.

Читати за темою: У Мінекономіки оприлюднили алгоритм бронювання працівників

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.