10 липня 2024, 12:30, Україна

Спека може вплинути на пізні культури на ключовій стадії розвитку — науковець

Погодні умови, які складаються в Україні, можуть спричинити стрес для пізніх культур, таких як кукурудза, соняшник та соя. Таку думку висловив головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко, пише ASAP Agri.

Як зазначається, наступного тижня спека посилиться по всій території України, причому найбільш загрозливі умови спостерігатимуться на Півдня, Сході та частково у Центрі, де максимальна температура сягатиме 37-42°C, що на 8-10°C вище за середні показники. Дощі будуть практично відсутні на всій території України, за винятком західних областей. 

«Наразі ґрунтової вологи, накопиченої завдяки червневим дощам, ще достатньо для посівів пізніх культур. Однак наближається стадія цвітіння, і це буде критичним періодом для майбутніх урожаїв. Для покращення ситуації потрібні дощі», — зазначив Сергій Авраменко.

Читайте також: Через потепління в Україні актуальним стане вирощування пізніх високоврожайних культур

Раніше у пресслужбі ДСНС попередили, що впродовж 11-15 липня до 40-41°C очікується у південних, східних, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. 

В Укргідрометцентрі пояснили, що така аномальна спека пов’язана з поширенням на територію України тропічного повітря з північних районів Африки.

«40-41°C — близько до абсолютних максимумів температури, зафіксованих в Україні за всю історію спостережень», — додали в ДСНС.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.