21 липня 2024, 12:00, Україна

80% систем зрошення в Україні застарілі та потребують оновлення

У 2019 р. Уряд схвалив Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, яка дала старт реформі зрошення.

Про це йшлось під час Меліоративного Форуму «Реформування та відновлення меліорації» на Черкащині, пише Kurkul.com.

Перша організація водокористувачів (ОВК «Перша» в межах Трушівської зрошувальної системи в Черкаській області) була зареєстрована півтора року тому, 09 грудня 2022 року. З цього часу кількість організацій водокористувачів зросла до 43. 

Ці організації створені в 12 областях та об’єднують понад 120 агровиробників, а територія обслуговування ОВК понад 230 тис. га. 

Найбільше ОВК створено в Черкаській області — 15 та в Одеській — 9. У Полтавській — 5,  Дніпропетровській — 3, Житомирській та Київській — по 2, по одній у Вінницькій, Миколаївській, Чернігівській, Кіровоградській, Харківській та Херсонській. Модернізація систем зрошення та осушення дозволить їм щонайменше подвоїти площі земель під поливом, відновити роботу дренажних систем та отримувати більше врожаю.

Водночас, за словами Ксенії Сидоркіної, директорки Програми USAID АГРО, 80% систем зрошення в Україні застарілі та потребують оновлення.

Тож, упродовж 2023 р. Програма USAID АГРО виділила понад 70 млн грн співфінансування для модернізації систем зрошення для 4 об'єднань водокористувачів. У 2024 році за підтримки  USAID буде реалізовано ще  14 проєктів з модернізації меліоративної інфраструктури об'єднань водокористувачів.

Читайте також: Господарство з Одещини завдяки зрошенню вперше виростило овочі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.