22 липня 2024, 09:30, Садівництво

Через вимкнення електроенергії ягідники ризикують втратити врожай лохини

Фермер з Тернопільщини Василь Павук займається ягідництвом, зокрема вирощує лохину, продукцію заморожує. Про це пише Kurkul.com з посиланням на thepage.ua.

«Зазвичай сезон заморожування ягід припадає на середину серпня. Доти ще є час ухвалити рішення: чи будемо морозити ягоду, чи спробуємо її продати. Бо вимкнення електроенергії значно здорожчує зберігання мороженої лохини — доведеться купувати генератори, які працюють на бензині чи дизпаливі», — розповів ягідник.

Він зазначив, що бізнес лише розпочинає розвиватись, заморожувати ягоду можуть лише в невеликих обсягах.

«Для цього ми в межах конкурсу «Роби своє» подалися на грант на придбання холодильної камери і виграли. Торік було 35 кг. Взимку збували її за ціною 250 грн/кг. Це майже така ж ціна, як і свіжої ягоди. Якби морозильні камери працювали на генераторах, ціна б зросла в рази», — пояснив Василь Павук.

Нині господарство має близько 1000 кущів лохини, більша частина з яких плодоносять. Через спеку ягоди потребують значного поливу.

«Важливий вчасний її полив. Через вимкнення електрики є ризик втратити врожай, бо без води рослинам буде непросто. Від цього зменшиться й заробіток у високий сезон», — додав ягідник.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.