25 липня 2024, 10:30, Зерно

Польська прокуратура підозрює 75 компаній у махінаціях з імпортом українського зерна

Польська прокуратура розслідує справу, пов’язану із «зерновим скандалом», що призвів до протестів польських фермерів і блокування польсько-українського кордону.

Наразі обвинувачення у шахрайстві на великі суми висунули 17 особам, серед них — поляки, українці та естонець. Про це повідомило польске видання Rzeczpospolita.

Загалом кримінальне провадження охоплює 75 компаній з усієї Польщі, які імпортували українське технічне зерно у 2022-2023 рр. Прокуратура не розголошує, хто є підозрюваними та які компанії вони представляють.

«Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній. Підозрювані у розслідуванні — переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії», — розповіла речниця прокуратури Дорота Соколовська-Мах.

Як зазначається, скасування Євросоюзом мита на імпорт сільськогосподарської продукції з України призвело до неконтрольованого напливу зерна та ріпаку до Польщі. Товар купували посередники прямо на кордоні і продавали в Польщі як польський.

«Українське технічне зерно імпортувалося у величезних кількостях, тому що воно не підлягало такому контролю, як харчові продукти чи корми, і обходило черги на кордонах. Проте в країні технічне зерно (яке використовується, зокрема, для виробництва біопалива) на папері змінювало свій статус. Серед постраждалих, які придбали таке зерно, були відомі виробники борошна», — пише Rzeczpospolita.

Читайте також: Словаччина не скасовуватиме заборону на імпорт українського зерна — Фіцо

За інформацією польського Міністерства сільського господарства, у 2022 році з України імпортували майже 101 тис. т технічного зерна. Його продовжували імпортували й у 2023 році, попри протести фермерів. Згідно зі звітом Вищого органу державного аудиту (NIK) за листопад 2023 року, упродовж 16 місяців 541 компанія імпортувала загалом 4,3 млн т зернових та олійних рослин на суму 6,2 мільярда злотих.

За зернові махінації кримінальна відповідальність передбачає покарання до десяти років. Підозрюваних також звинувачують у введенні митних органів в оману через використання недостовірної документації, зокрема податкових накладних на імпортовані товари.

Розслідування триває.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.