1 серпня 2024, 10:30, Україна

Херсонський кавун отримав звання географічного бренду

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс) зареєстрував нове географічне зазначення (ГЗ) «Херсонський кавун».

Як повідомила пресслужба Міністерства економіки, його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області,

«Реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є важливою подією для нашого аграрного сектору. Кавун, вирощений на піщаних ґрунтах Таврійського регіону, отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості та відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни», — йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що географічний бренд надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подала громадська спілка «Асоціація виробників херсонського кавуна», представники якої наразі захищають Україну на фронті.

«Відомий усім нам з дитинства солодкий смугастий кавун став символом звільнення Херсону та оборони Херсонщини. Віримо, що дуже скоро весь тимчасово окупований Південь знову буде українським, і не лише українці, а й світ ласуватиме Херсонським кавуном. А це ГЗ, як й інші українські зазначення, буде передано до ЄС для охорони на європейських ринках. Україна цінує та поважає інтелектуальну власність», — наголосила директорка ІР офісу Олена Орлюк.

Нагадаємо, цьогоріч кавунами на Херсонщині засіяли 1 тис. га. До повномасштабного вторгнення Херсонщина вирощувала 35-40% баштанних культур України. З 22,5 тис. га збирали понад 160 тис. т урожаю.

Читайте також: Фермер з Кропивницького замість соняшника почав вирощувати кавуни та дині

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.