2 серпня 2024, 08:30, Україна

Фермер з Миколаївщини диверсифікує цінові ризики за допомогою нішевих культур

Насіннєве господарство «ВВІ-Агро» з Миколаївщини має в обробітку 2000 га. Спеціалізується на вирощуванні зернових, олійних, зернобобових, а також нішевих культур.

Про це Kurkul.com розповів власник господарства Андрій Чичета під час «АгроЕкспедиції 2024», яка проходить в партнерстві з компанією BASF та міжнародним банком Credit Agricole Bank.

Структура посівів у господарстві змінилася після того, як фермер у 2015 р. вирішив розпрощатися із класичним обробітком землі і перейти на прямий посів.

«До цього в мене були соняшник, ячмінь, пшениця, інколи, коли дозволяла погода, — ріпак. А коли перейшов на прямий посів, так не виходить. На прямому посіві має бути сівозміна. Якби я тоді не перейшов на No-Till, то уже був би банкрутом», — розповів Андрій Чичета.

Цього сезону на підприємстві посіяли 170 га соняшнику, 350 га пшениці, 40 га ячменю. Але основну частину зембанку фермер відвів під «нішу»: 350 га гірчиці, 400 га гороху, 200 га нуту, 110 га коріандру, 50 га дайкону, 145 га льону, 120 га сорго. Всього — 12 культур.

«В мене насіннєве господарство і я повинен тримати весь спектр», — пояснив аграрій.

За допомогою нішевих культур він диверсифікує цінові ризики. Нішеві культури — річ волатильна. Часто, коли якась культура різко зростає в ціні, наступного року всі кидаються її вирощувати і таким чином збивають ціну. Натомість велика кількість нішевих культур дає впевненість, що якась з них «вистрелить».

Як приклад, фермер приводить гірчицю, ціна на яку через війну у 2022 р. сягнула 70 тис. грн за т, хоча зазвичай її ціна була $500-700. До слова, культура допомогла вижити компанії в перший рік великої війни.

Ще один позитивний момент: якщо навіть гірчиця виходить в нуль — це теж хороший результат. Вона хороший попередник для наступних культур. Третій плюс — можна почекати, коли ринок запропонує прийнятну ціну.

«Якщо не буде ціни цього року, я її залишу на наступний. Якщо не буде на наступний — залишу зберігатися ще на один рік. Вона зберігається в рукавах. Я дочекаюся на неї ціну», — розповів Андрій Чичета. 

З реалізацією нішевих культур, за словами фермера, немає жодних проблем. Питання лише у ціні. Ті ж самі льон, гірчиця, коріандр — це культури широкого вжитку.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.