5 серпня 2024, 15:00, Земля

Ціни на с/г землю продовжують рости — KSE

З відкриттям ринку земель для юридичних осіб середньозважена вартість землі суттєво зросла. Про це йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок в Україні» за 2 квартал 2024 року Київської школи економіки (KSE).

Якщо середньозважена ціна в четвертому кварталі 2023 року становила 37,8 тис. грн/га для всіх проданих земель, то у першому кварталі 2024 року вона зросла до 42 тис. грн/га, тобто на 11,2%. Тренд на зростання ціни продовжився й другому кварталі 2024 р. — середньозважена ціна склала 43,5 тис. грн/га для всіх проданих земель (+3,7% до попереднього кварталу та +15,3% до 4-го кварталу 2023).

Ціни ж на так звану товарну землю були ще вищими — 44,8 тис. грн/га.

«Якщо ж говорити про загальний обсяг ринку сільськогосподарських земель, то з моменту відкриття ринку сукупна вартість всіх земель, що відчужувались шляхом купівлі-продажу склала 25,3 млрд грн», — йдеться в аналітичному огляді.

Тим часом за даними аналітиків, реальна вартість с/г землі може бути вищою, адже більша частина угод купівлі-продажу укладаються за ціною, що не відрізняється від нормативно-грошової оцінки (мінімальної ціни продажу для колишніх підмораторних земель) на більш ніж 2%. Відтак, справжній обсяг ринку може бути суттєво більшим, як і справжня ціна.

Читати за темою: Стало відомо, скільки орендарі платять за паї в різних регіонах України

В регіональному розрізі найвищі ціни на землю у 2024 році зафіксовані в Івано-Франківській, Полтавській, Львівській та Тернопільській областях. Найнижчі ціни зафіксовані в регіонах, що найбільше постраждали від бойових дій — Запоріжжі, Донеччині, Херсонщині, Сумщині.

За оцінками аналітиків, високі ціни в західних областях України, ймовірно, повʼязані з накладеними обмеженнями на ринку, що призводять до високих транзакційних витрат.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.