8 серпня 2024, 16:30, Україна

Прогнозується дефіцит насіння деяких гібридів

Сірий ринок насіння або так званий «ринок білих мішків», або ж ринок дешевого насіння невідомих брендів становить в Україні 15-20%. Про це під час конференції Агро Інновації 2024 розповіла Ольга Молокович, керівник відділу маркетингу MAS Seeds Україна, пише SuperAgronom.com.

За її словами, середня ціна мішка насіння кукурудзи становила €92, що на 7% нижче порівняно з попереднім роком. На ринку представлено 606 гібридів кукурудзи, серед них 86% — це середньоранні та середньостиглі гібриди з ФАО від 240 до 360. Серед усіх гібридів 80% — зубовидні, відповідно 15% — це кременисто-зубовидні, і близько 5% — кременисті гібриди.

У 2023 р. спостерігалось значне перевиробництво насіння як в Україні, так і в Європі. Відповідно це спричинило значні запаси залишків у 2024 році. Тож цього року виробництво насіння скоротилось і, у зв’язку зі складними погодними умовами, які спостерігались у липні, можливо, буде дефіцит насіння деяких гібридів.

«Але при цьому є й гарна новина. Вона полягає в тому, що ціна на кукурудзу, яка, як відомо, була дуже низькою протягом минулого сезону, цього року вже показує гарне зростання ліквідності нового врожаю. Зафіксовано з листопада по січень на рівні $180-185. А ще ми можемо прогнозувати зростання ціни на насіння соняшнику технологічних гібридів у зв’язку з їх популярністю. Також ми очікуємо, що премія на високоолеїновий соняшник у новому сезоні буде вищою, у зв’язку з перевищенням попиту над пропозицією, що буде для наших аграріїв гарним стимулом його вирощувати», — зазначила експертка.

Читати за темою: Через спеку наступного сезону буде проблема із посівним матеріалом соняшника та кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.