16 серпня 2024, 08:30, Агрохімія

Як захистити буряк від церкоспорозу, — поради фахівця

Церкоспороз є одним з найпоширеніших і найшкідливіших грибкових захворювань цукрового буряку. Хвороба проявляється у вигляді характерних округлих плям на листках, які згодом збільшуються і призводять до їх відмирання. Церкоспороз легко розпізнати за появою на листках цукрового буряку округлих світло-бурих плям діаметром 2-4 мм, оточених червоною або червоно-бурою облямівкою, говорить Юрій Нестерук, менеджер із розвитку технологій у Західному регіоні LNZ Group.

Це, в свою чергу, негативно впливає на фотосинтез рослин, знижує врожайність і якість коренеплодів. Без належного захисту церкоспороз може призвести до значного зниження врожайності та цукристості коренеплодів, іноді до 50-60%.

«Хвороба особливо активно розвивається за прохолодної та вологої погоди, руйнуючи листкову поверхню буряка. Після цього рослина починає відростати, але вже за рахунок власних запасів цукрів. Це призводить до зниження цукристості коренеплодів та загальної врожайності культури», — додає Юрій Нестерук.

Для зменшення ризику зараження посівів церкоспорозом фахівці частіше за все рекомендують вчасну сівозміну, глибоку зяблеву оранку, що допомагає знищити залишки грибка в ґрунті, збалансоване живлення, а також використання стійких до хвороби гібридів. Однак всі ці методи не завжди спрацюють.

«Навіть при дотриманні агротехнічних прийомів, церкоспороз може загрожувати якісному врожаю. Тому важливо проводити вчасні фунгіцидні обробітки і для досягнення максимального ефекту важливо дотримуватися рекомендацій виробника щодо дозування та часу їх внесення. Це забезпечить надійний захист посівів і допоможе зберегти високу якість врожаю цукрового буряку», — пояснює Юрій Нестерук.

І разом з тим фахівець радить внесення фунгіцидів з лінійки бренду DEFENDA:

  • Абсолют (карбендазим, 500 г/л)
  • Парацельс (флутріафол, 250 г/л)
  • ДОТ (80 г/л Ципроконазолу + 250 г/л Пропіконазолу)
  • Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л)
  • Спліт (дифеноконазол, 250 г/л)
  • Спліт Дуо (дифеноконазол, 125 г/л + азоксистробін, 125 г/л) 

Читайте також: Через спеку аграрії можуть втратити до 30% врожаїв

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.