23 серпня 2024, 09:30, Зерно

Як підготуватись до посіву озимої пшениці, — поради експерта

Посів озимої пшениці — це фундамент майбутнього врожаю. Аби забезпечити рослинам сприятливі умови для росту та розвитку, важливо дотримуватися певних правил. Валентин Видибура, менеджер із розвитку агротехнологій Лебединського насіннєвого заводу LNZ Group, поділився цінними рекомендаціями для аграріїв.

Одним із ключових моментів є вибір оптимальних строків посіву. Оптимальний період для посіву залежить від регіону та погодних умов, що склались. На території України — це з середини вересня до кінця першої декади жовтня, переконаний експерт.

«Якість насіння — запорука успішного врожаю. Варто обирати сорти, які адаптовані до конкретних ґрунтово-кліматичних умов та стійкі до хвороб. Не менш важлива і якість обробки насіння. А також підготовка ґрунту, яка передбачає його ретельне вирівнювання та подрібнення грудок. Це забезпечить рівномірне проростання насіння та кращий доступ до вологи та поживних речовин», — додав Валентин Видибура.

Добрива відіграють не менш важливу роль у живленні рослин. Використання спеціальних добрив, таких як DEFENDA Насіння, сприяє рівномірним сходам та активному росту молодих рослин.

«Ще одним з ключових аспектів є захист рослин від хвороб та шкідників. Обробка насіння протруйником Бастіон ефективно захищає від сходи зернових від різних видів кореневих гнилей, в тому числі гельмінтоспоріозної та фузаріозної. Оскільки потім, при виявленні даних хвороб, дуже важко і дорого боротися фунгіцидами, внесенням по листку. Важливо, що таку хворобу, як сажка, можна проконтролювати лише обробітком насіння», — говорить експерт.

Щодо фунгіцидної обробки, то кожна діюча речовина може контролювати певний спектр хвороб. Просто по балу ефективності на одного збудника буде 5 балів, на іншого 2 бали. Тому, як правило при протруюванні поєднують декілька діючих речовин, щоб по контролю хвороб вийти на 5 балів по всім збудникам.

«Від найбільшого спектру хвороб може захистити діюча речовина флудіоксоніл. У нас це Фуксія. По інсектицидним протруйникам, спектр діючих речовин невеликий. Але комплекс шкідників однаковий. Мабуть, різниця лише в пролонгованості дії. Рахується, що тіаметоксам (Метакса) має довшу дію ніж клотіанідин (Латіна). Але, в принципі, спектр шкідників однаковий», — коментує Валентин Видибура.

Також фахівець додав топ-3 поради ефективного використання таких препаратів:

  • Насіння зернових перед протруєнням повинно бути очищеним, відкаліброваним, вологість не більше 15%. Пошкоджене насіння поглинає набагато більше діючої речовини, а пил поглинає до 30% протруйника.
  • Покриття кожної насінини має бути рівномірним. Це результат гарної техніки для протруєння та здатність протруйника «прилипати» на насіння. Протруєння насіння кустарним способом може зменшувати до 70% ефективності.
  • Вірно підібрані діючі речовини протруйника.

Читайте також: Як захистити буряк від церкоспорозу, — поради фахівця

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.