21 серпня 2024, 09:31, Пасіка

ЄС припиняє вільний імпорт українського меду

Європейська комісія оголосила, що обсяги імпорту українського меду перевищили ліміт, вказаний у постанові про встановлення торговельних пільг для Києва, що призвело до відновлення тарифних квот. Про це повідомляє euractiv.com.

Щоб підтримати агропродовольчий сектор України на тлі російського вторгнення, ЄС запровадив автономні торговельні заходи (АТМ) у 2022 році, щоб скасувати тарифи на експорт української сільськогосподарської продукції.

Торговельні пільги, які були продовжені ще на рік у червні цього року, встановлюють максимальні обсяги імпорту для семи «чутливих» продуктів: яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду.

Виконавчий орган ЄС оголосив у вівторок, що мед став останнім продуктом, який досяг встановленого ліміту, викликавши екстрене гальмування.

Максимальний обсяг імпорту продукту склав 44,4 тис. т з 1 січня по 31 грудня 2024 року, що відповідає середньому обсягу з другої половини 2021 року до 2023 року.

З 21 серпня український мед, який імпортується в ЄС, підпадає під дію тарифних квот поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між ЄС та Україною (DCFTA) 2016 року.

Але, за даними Єврокомісії, імпорт меду з України вже перевищує обсяги, встановлені у DCFTA.

«Додатковий імпорт обкладатиметься митами  режиму найбільшого сприяння», — йдеться в пресрелізі, опублікованому у вівторок.

Виконавчий орган ЄС заявив, що з 1 січня 2025 року до червня 2025 року на мед буде діяти нова тарифна квота в розмірі 18,5 тис. т.

На сьогодні м’ясо птиці та кукурудза є єдиними чутливими продуктами, які не перевищили відповідні ліміти, але вони недалекі від цього.

Відповідно до вебсторінки Митного союзу ЄС, вони обидва досягли майже 70% від максимальної кількості, встановленої регламентом.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2024