24 серпня 2024, 11:00, Зерно

Експорт українського ячменю під загрозою через китайський фактор

Український ринок ячменю переживає непрості часи. Незважаючи на те, що станом на 19 серпня експорт ячменю досяг 315 тис. т, подальші перспективи виглядають менш оптимістично. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради.

Обсяги контрактів на експорт ячменю у вересні скоротилися майже вдвічі порівняно з серпнем — з 600 тис. т до 280 тис. т. Основною причиною такого зниження попиту є скорочення закупівель з боку Китаю, який традиційно був одним з найбільших імпортерів українського ячменю.

«Китайський фактор відіграє вирішальну роль на ринку українського ячменю. Раніше Китай забезпечував понад половину всього експорту цієї культури з України. Однак, за прогнозами експертів, китайські імпортери все більше переорієнтовуються на австралійський ячмінь, поставки якого очікуються вже у грудні-січні», — зазначають аналітики.

Враховуючи зниження попиту з боку Китаю, експерти прогнозують, що щомісячний експорт українського ячменю не перевищить 300 тис. т. Це суттєво менше за попередні показники і може негативно вплинути на доходи українських аграріїв.

Читайте також: На ринку зростає зацікавленість щодо нового врожаю української кукурудзи

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.