26 серпня 2024, 14:00, Садівництво

Українські винороби отримали можливість перейти на європейські стандарти роботи

В Україні прийняли в цілому законопроєкт №9139 «Про виноград та продукти виноградарства». Згідно з його нормами, українські винороби отримали можливість перейти на європейські стандарти роботи, що гарантує їм у майбутньому розширення географії експорту своєї продукції.

Про це розповів Степан Чернявський, народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики, в коментарі для AgroPolit.com.

«Прийнятий закон переводить роботу українського виноробного ринку та загалом галузі на європейські стандарти. Зрозуміло, що такий перехід займе певний час, але він дозволить інтегрувати українське виноробство у європейський ринок і зробить простішим доступ українських вин на ринок ЄС. Крім того, стандарти ЄС — це ще й «пропуск» для українського вина на інші міжнародні ринки», — пояснив Степан Чернявський.

Читати за темою: Винороби зможуть отримати гранти на висадку виноградників

Так, законопроєктом №9139 передбачається:

  • розширення експортних ринків вітчизняних вин та спрощення доступ українських виноробів до зовнішніх ринків;
  • протягом 2025 року буде запущено Реєстру виробників винограду та вина і кадастру виноградників (у ньому буде інформація про виробників винограду та виноробної продукції, виноградні ділянки, обов’язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію);
  • адаптація до системи маркування виноробної продукції в ЄС;
  • приведення у відповідність до євровимог термінів та визначень, класифікації сортів винограду та вимог до виробництва.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.