28 серпня 2024, 16:00, Олійні

На Миколаївщині врожайність соняшника на старті збору не досягає 1 т/га

Аграрії Миколаївщини цьогоріч зібрали на 180 тисяч тонн ранніх зернових менше, аніж торік, також очікується значно менший урожай соняшнику та кукурудзи.

Про це повідомила директорка департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА Олена Піскун, пише Укрінформ.

«Аграрії Миколаївщини цьогоріч зібрали 1,9 млн тонн ранніх зернових і це на 180 тис. т менше, аніж торік. Якщо минулого року урожайність становила 3,8 т/га, то нинішнього лише 3,5 т/га», — зазначила Олена Піскун.

За її словами, наразі розпочато збір пізніх зернових, зокрема, соняшнику. І вже перші обмолочені гектари показують, що урожайність олійної культури буде значно нижчою, аніж торік. 

«Наразі середня урожайність соняшнику становить 0,94 т/га, тоді як торік вона перевищувала 2,1 т/га», — наголосила директорка департаменту.

За її словами, головною причиною цього стала спекотна погода та відсутність дощів. З початку року на Миколаївщині у різних районах випало опадів на рівні 36-72% від норми.

«Попри спекотне літо, що призвело до втрати урожаю сільгоспкультур, наразі на Миколаївщині маємо 17 тисяч гектарів поливних площ. Це приблизно стільки ж, як і торік», — розповіла Олена Піскун.

Читайте також: В 7 областях України молотять соняшник

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.