1 вересня 2024, 09:00, Україна

На полях Півдня випробували інноваційний сорбент для протидії посухам

Цьогоріч українські агровиробники з Півдня отримали можливість безкоштовно випробувати інноваційний продукт для меліорації земель та протидії посухам — сорбент EF Polymer. Повідомляє Kurkul.com.

Його надали фермерам регіону у межах проєкту «Згуртовані громади», який реалізує Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID АГРО.

Досліджували ефективність препарату на демо-поля пшениці, ячменю та картоплі у Херсонській та Одеській областях.  

Cорбент EF Polymer — це продукт, виготовлений з органічних відходів, таких як шкірки фруктів. Завдяки гідрогелевій консистенції, він зберігає у ґрунті вологу, поступово вивільняючи її рослині. Таким чином сорбент дозволяє скоротити використання води на 40%.

Результати дослідів на Одещині:

На полях села Хлібодарське проведено дослід із вирощування ярого ячменю на неполивних землях. Результати показали значні покращення показників структури врожаю: кількість колосків збільшилась на 24 шт./м2, вага надземної маси — 27 г/м2, висота рослин — на 1,2 см. Фактична врожайність ячменю після збирання з використанням сорбенту становила 3 т/га, тоді як без сорбенту — 2,85 т/га. Додатковий дохід на 1 га склав 883,5 грн або майже $21,5.

У цій же місцевості досліджували і вплив сорбенту на яру пшеницю. Дослід проводився на неполивних землях. Тут використання сорбенту дозволило збільшити кількість колосків на 8 шт./м2, вагу надземної маси — 7 г/м2, висоту рослин — на 0,5 см. Фактична врожайність пшениці з використанням сорбенту становила 1,64 т/га, тоді як без сорбенту — 1,56 т/га. Додатковий дохід на 1 га становив 531 грн або $13.

Результати дослідів на полях Херсонщини:

Сорбент EF Polymer застосували для вирощування картоплі під зрошенням на площі 0,18 га у селі Наддніпрянське. Результати показали, що врожайність картоплі у варіантах з сорбентом склала в середньому 18,34 т/га, тоді як без сорбенту — 15,47 т/га. Приріст врожайності від застосування сорбенту становив 2,87 т/га або 18,6%. Крім того, кількість бульб під кожним кущем збільшувалася на 20%. Це принесло 28 700 грн ($700) додаткового доходу з 1 га. 

Раніше ми писали, що французька компанія надала українським фермерам інноваційні рішення для боротьби з посухами.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.