30 серпня 2024, 18:00, Земля

ФДМУ оголосив перші аукціони з оренди держземель с/г призначення

Фонд державного майна України запустив масштабний проєкт передачі в оренду державних сільськогосподарських земель на відкритих торгах у системі «Прозорро.Продажі». Про це повідомила пресслужба ФДМУ.

Сьогодні, 30 серпня, були оголошені 16 перших аукціонів з оренди земель на Вінниччині загальною площею 1075 гектарів.

До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги близько 100 тис. га державних сільгоспземель у 20 областях України.

Проєкт надає аграріям доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони. Це відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати агробізнес.

Читайте також: Стало відомо, скільки орендарі платять за паї в різних регіонах України

Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі. Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

 

Для участі в аукціоні аграріям необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах. Переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.

 

Наступні області, де стануть доступні земельні ділянки, — це Хмельницька, Кіровоградська, Київська та Запорізька.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.