2 вересня 2024, 09:30, Україна

Запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту незадовільні для сівби озимих — Укргідрометцентр

У третій декаді серпня продовжувала утримуватися спекотна та бездощова погода. На більшій частині території опади були відсутні. Про це пише Kurkul.com на основі даних «Аналітичної довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні» фахівців НААН.

За інформацією Укргідрометцентру, запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту (0-20 см) на більшій частині площ, призначених під сівбу озимих зернових культур були незадовільними (1-10 мм).

В окремих районах Дніпропетровської, Харківської, Кіровоградської, Черкаської, Вінницької та Сумської областей ґрунт був сухим зовсім. У західних областях та на Житомирщині запаси вологи були недостатніми (11-20 мм).  

Достатнє та оптимальне зволоження орного шару ґрунту відмічалось на окремих площах Хмельницької, Рівненської, Житомирської та Чернівецької областей — 21-32 мм продуктивної вологи.

Запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту (0-100 см) на більшій частині площ оцінювалися як незадовільні (менш як 50 мм продуктивної вологи) та недостатні. На багатьох площах східних та південних областей цей шар ґрунту був взагалі сухим. Лише в окремих районах Житомирської, Вінницької та Сумської областей запаси вологи становили 80-150 мм.

Агрометеорологічні умови впродовж третьої декади серпня були сприятливими для проведення збору урожаю, але несприятливими для формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур та для проведення посіву озимих зернових культур.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.