2 вересня 2024, 12:30, Світ

Польські фермери після завершення польових робіт можуть відновити протести

Польські аграрії не виключають, що відновлять протести після закінчення польових робіт. Про це пише Latifundist.com з посиланням на RadioMaryja.pl.

Водночас речник ДПСУ Андрій Демченко спростовує чутки про можливе блокування кордону. Він зазначив, що «жодної інформації про такі наміри немає».

Попри це, польські фермери заявляють, що потік агропродукції з України руйнує, зокрема, ринок м’яких фруктів. Значне падіння цін зафіксовано в закупівлі малини.

Від 6,5 до 7 злотих — стільки отримують польські виробники за кілограм малини. Це нижче рівня рентабельності. Аграрії побоюються, що закупівельні ціни падатимуть далі і вважають, що це через імпорт фруктів з України.

«Останнім часом спостерігалося значне зниження закупівельних цін, що явно спричинене імпортом з України», — розповів Сильвестр Дзєвульський з Люблінської сільськогосподарської палати.

Також зазначається, що Польща не може конкурувати з Україною на міжнародному ринку, оскільки собівартість виробництва там значно нижча і українці не зобов'язані відповідати суворим екологічним стандартам ЄС. Тому є високий ризик втрати зовнішніх ринків.

Заморожена малина з Польщі йшла переважно до скандинавських країн. Фермери вважають, що сьогодні «українці хочуть захопити цей ринок», тому звертаються до влади з проханням вжити заходів.

Польські фермери не виключають, що повернуться до протестів після завершення польових робіт.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.