2 вересня 2024, 18:00, Україна

Фермерам компенсуватимуть 100% вартості розмінування с/г земель

Кабінет міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення, з 80% до 100%. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Також тепер у програмі зможуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП IV групи. А торги із закупівлі послуг з розмінування с/г земель мають відбуватися виключно на аукціонах в системі Prozorro за участі не менше двох учасників.

«Ми повністю покриваємо вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки. Я розумію, що працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, важко  знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка зараз простоює замінованою. Тому оплату таких послуг бере на себе держава, щоб фермери, які візьмуть участь у програмі, вже наступного сезону змогли сіяти і збирати урожай на очищених ділянках», — зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України — Міністерка економіки України Юлія Свириденко. 

Відповідна постанова №284 набуває чинності з дня її опублікування. Це дасть змогу Центру гуманітарного розмінування найближчим часом оголосити в системі Prozorro перші тендери на закупівлю послуг гуманітарного розмінування для тих фермерів, які подали заявки і відповідають умовам програми. Станом на зараз фермери загалом подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17 252 гектари. 

Читати за темою: В Україні землі розміновуватимуть кінологині з собаками

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.