4 вересня 2024, 08:30, Земля

Найближчим часом ФДМУ презентує земельну мапу

У серпні ФДМУ завершив корпоратизацію «Земельного банку», перетворивши його із держпідприємства «Фонд аграрних інвестицій» у ТОВ «Державний земельний банк».

Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова Фонду держмайна України Віталій Коваль.

«Запуск оновленого «Державного земельного банку» — це логічне продовження реформи державних земель. ФДМУ має декілька державотворчих задач щодо відкриття ринку суборенди державними землями на базі площадки Prozorro.Продажі», — зазначив він.

Сьогодні в Україні налічується 806 тис. га державних земель. З них в розпорядженні Фонду держмайна України — 386 тис. га.

У перспективі, загальний потенціал від здачі всіх 806 тис. га державної землі на електронних аукціонах у рік становить 7-8 млрд грн щороку.

«Є ще інша позитивна сторона від здачі земель в оренду через систему електронних торгів: фермери, аграрії та одноосібники дбайливіше оброблятимуть цю землю, бо вони отримають гарантію її обробітку не на 1 рік, а на 14-25 років. Дотримуватиметься сівозміна, оптимальні технологічні рішення щодо хімічного складу та кислотності ґрунтів», — додав Віталій Коваль.

Також він розповів, що найближчим часом ФДМУ спільно з ТОВ «Державний земельний банк» презентують земельну мапу.

«Це мапа всіх наявних у ТОВ «Державний земельний банк» земель із даними по конкретній ділянці. Туди можна зайти й переглянути всі земельні ділянки, їх площі, початкову вартість, місце розташування та інше. Нагадаю, що зараз ТОВ «Державний земельний банк» володіє землею у 20 областях у 105 громадах.  

Нагадаємо, 30 серпня ФДМУ оголосив 16 перших аукціонів з оренди земель на Вінниччині загальною площею 1075 гектарів.

Як пояснив Віталій Коваль, аукціони відбуваються за принципом «кадастровий номер — аукціон».

«Загалом майже дві тисячі земельних ділянок буде у першому пулі. Середній розмір однієї ділянки становить 40 га. Найменший розмір ділянки — 2,5 га, є ділянки по 200 га, а найбільша супер-ділянка — 3960 га у Кіровоградській області. Друга за розміром ділянка у власності земельного банку зараз становить 1186 га, а третя — 1120 га. Вони обидві знаходяться у Миколаївській області», — розповів голова ФДМУ.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.