5 вересня 2024, 14:00, Овочі

На фоні високого попиту картопля стрімко дорожчає

В Україні стрімко дорожчає продовольча картопля. Зростання цін учасники ринку пояснюють досить високим попитом з боку місцевих гуртових компаній і роздрібних мереж. Про це повідомили аналітики EastFruit.

При цьому ажіотаж на ринку підігрівається чутками про нестачу якісної картоплі поточного сезону. 

Так, наразі українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

«Як зазначають самі виробники, зростанню темпів збуту також сприяло зниження виробництва картоплі в країні. Через аномальну посуху цього року в основних регіонах виробництва врожайність картоплі помітно знизилася. Також, несприятливі погодні умови не кращим чином позначилися і на якісних характеристиках картоплі», — зазначили аналітики.

Також вони розповіли, що наразі гуртова ціна на картоплю в Україні вже в середньому удвічі вища, ніж на початку вересня 2023 року. При цьому багато учасників ринку не прогнозують ослаблення торгової активності найближчим часом.

Раніше директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко розповів, що Урожай картоплі у 2024 році менший ніж торік. Тож гуртова ціна овоча може зрости до 20 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.