7 вересня 2024, 09:00, Україна

Фахівці дослідили ефект мікоризації на сої

Мікоризація є найефективнішим засобом, який допомагає рослинам отримувати вологу та елементи живлення навіть за несприятливих умов.

Про це розповіла Юлія Миронова, фітопатологиня, дослідниця із захисту рослин Інституту прикладної біотехнології BTU у блозі на SuperAgronom.com.

«Мікориза — потужний «насос» для рослин, вона не лише подає їм воду з глибших шарів ґрунту, а й живить рослини. Площа поглинаючої поверхні мікоризоутворюючих грибів у 100 разів перевищує поглинаючу поверхню кореня рослини. Гриби отримують від рослин продукти фотосинтезу для свого розвитку, а взамін віддають воду і перетворені в доступну форму поживні речовини. Таким чином, рослини отримують додаткове живлення з раніше недоступних сполук ґрунту», — зазначила фахівчиня.

Зазначається також, що мікориза активно допомагає рослинам засвоювати азот, калій та фосфор з раніше недоступних (іммобілізованих) сполук ґрунту, що збільшує урожайність при меншому забезпеченні елементами живлення та вологою. Крім того, мікориза забезпечує рослини вітамінами, ферментами, біостимуляторами, фітогормонами.

Такі висновки було зроблено на основі дослідів із посівами сої, які провели компанії BTU та KERNEL в рамках проєкту «Польова студія», частина з яких включала вивчення ефекту мікоризації на сої.

Зокрема, для цих цілей фахівці використовували мікоризоутворюючий біопрепарат МікоФренд. До його складу входять бактерії, що продукують індолілоцтову кислоту, яка є відомим стимулятором росту та розвитку рослин.

Читати за темою: Чи ефективні біопрепарати на посівах соняшнику — висновки експерименту

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.