10 вересня 2024, 14:00, Зерно

Українська пшениця не зможе замінити російську протягом усього сезону — трейдери

За словами трейдерів, українська пшениця не зможе замінити російську на ринках ЄС протягом усього маркетингового року. Про це пише Latifundist.com.

«З моменту підвищення мита на російські товари у 2024/25 МР, неможливо імпортувати російську пшеницю, оскільки є збір у розмірі 95 євро, тому немає сенсу її імпортувати. Українська пшениця не зможе покрити цю втрату. Країна імпортує лише високобілкову пшеницю з росії, і покрити її з Молдови чи України неможливо. Хоча канадське походження може бути варіантом в цьому випадку. Загалом, якщо Туреччина скасує заборону на імпорт, відбудеться раптове зростання цін, і за цим слід стежити», — сказав трейдер Soya Hellas Янніс Даскалакіс.

За словами брокера Atria Brokers Гозде Карагоза, ймовірно, ЄС все одно залишиться найбільшим покупцем української пшениці.

За даними Єврокомісії, з 1 липня по 19 серпня 2024 року ЄС імпортував до блоку 462 тис. т української пшениці. Таким чином Україна залишається постачальником пшениці до ЄС №1.

До слова, станом на 9 вересня від початку 2024/25 МР Україна експортувала 4,1 млн т пшениці. Це майже удвічі більше за торішні обсяги у 2,2 млн т.

Нагадаємо, учасники ринку погодили граничний обсяг експорту пшениці у 2024/25 МР на рівні 16,2 млн т.

Читайте також: Внутрішні ціни на пшеницю почали знижуватись вслід за експортними

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.