11 вересня 2024, 15:00, Олійні

Чим більше в Україні ОЕЗів, тим краще фермеру — думка

Чим більше в Україні олійноекстракційних заводів, тим краще фермеру. Таку думку висловив  В’ячеслав Петрище, голова Ради директорів групи AllSeeds, в матеріалі на Latifundist.com.

Він не бачить ніякої трагедії у збільшенні кількості ОЕЗів. 

«У більшості ця проблема надумана. Це просто питання економічної, фінансової моделі, яку закладає у проєкт інвестор. Коли я інвестував гроші у будівництво заводу Allseeds Group, я виходив із того, що він працюватиме 11 місяців на рік, а один місяць йому потрібен на ремонт та техобслуговування. Люди, які будують ОЕЗ сьогодні, орієнтуються, напевно, вже на інші показники. Наприклад, на те, що завод працюватиме не 11, а 6 місяців на рік… Якщо маржа висока — працюй на повну потужність. Якщо мізерна чи закінчилася сировина — зупини завод. У чому проблема?», — пояснив В’ячеслав Петрище.

Водночас операційний директор групи компаній VITAGRO Сергій Нечипорук не поділяє загального захоплення переробкою олійних. 

«Те, що нас врятує переробка — дуже розповсюджений в Україні міф. Але вона має як переваги, так і ризики. Зокрема, через те, що в Україні нікуди не дівся профіцит переробних потужностей», — зазначив аграрій.

До повномасштабного вторгнення переробні потужності олійних культур в Україні знаходилися на рівні 24 млн т. За словами Іллі Єленського, директора «ГрадОлії», при врожаї соняшника до 17 млн т, плюс сої і ріпаку — сировини вистачало на всіх.

За останні два роки, за різними оцінками, потужності з переробки скоротилися до 20-21 млн т. Але впала і врожайність. За даними Держстату, у 2023 році в Україні зібрали 12,8 млн т соняшнику (у масі після обробки). Посівні площі під культурою були на рівні 5,2 млн га. Роком раніше обсяг виробництва склав 11,3 млн т (5,3 млн га).

Цьогорічний врожай соняшника, за даними Мінагрополітики, очікується на рівні 12 млн т.

Читати за темою: Львівщина лідирує за врожайністю олійних

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.