12 вересня 2024, 18:00, Україна

Фермер з Сумщини освоює новий напрямок — вирощування пряних культур

Через війну логістика значно ускладнилась. Особливо потерпають фермери прикордоння. Тож аграрії почали вирощувати ті культури, на які логістика впливає найменше.

Так, фермерське господарство з Сумщини «Колос» почало вирощувати прянощі — коріандр та кріп. 

«Розглянувши різні варіанти, взявши участь у кількох тематичних семінарах, зупинились на так званих нішевих культурах. Їх вирощуванням займались невеликі фірми в Україні, які самі їх переробляли на ефірні олії і реалізували. Коріандр вирощуємо вже другий рік. Минулого року зібрали до 2-х тонн з одного гектара. Цьогорічний посів цієї культури становить 103 гектари, але урожай очікуємо менший — близько 1,2-1,3 тонни з гектара. Зважаючи на посушливу погоду, то це непогані показники», — розповів головний агроном господарства Борис Лупир.

Також цього року експериментально висадили 11 га кропу пахучого.

Задля посіву нішевих у господарстві зменшили площі під кукурудзою, озимою пшеницею та соняшником.

«Сільгосптехніка та обладнання нашого господарства цілком здатні обробляти та збирати урожай цих культур, тож ніяких додаткових затрат у цьому плані ми не понесли», — зазначив аграрій.

Наразі «Колос» співпрацює з підприємством «Натур Світ». Згідно з контрактом вони закуповують зерна гірчиці, коріандру та кропу, за узгодженою ціною.

«Це є гарантією збуту продукції. Вони пропонують нам вирощувати для них ще деякі нішеві культури, але ми не поспішаємо охопити більшу кількість різновидів рослин, вивчаємо технологію вже засіяних задля здобутку максимального урожаю», — підсумував аграрій.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.