13 вересня 2024, 18:00, Овочі

Українські картоплярі зменшили виробництво насіннєвих сортів картоплі

Директор Інституту картоплярства НААН України Микола Фурдига під час Всеукраїнського Дня поля POTATO UKRAINE-2024 розповів про реалії картопляного ринку України у сезоні 2024.

Зокрема він зазначив, що цьогоріч українські картоплярі знизили вирощування насіннєвих сортів картоплі. За його словами, в останні роки спостерігається скорочення кількості насіннєвих господарств і зменшення площі для вирощування насіннєвого фонду.

Водночас в Україні наразі спостерігається тенденція до активізації вирощування картоплі в промислових масштабах, а в приватному секторі, відповідно, посадки бульби стає все менше. 

«Раніше зазначалося статистикою, що 95% картоплярів знаходяться у приватному секторі, а решта — професійні виробники. На мою думку, це твердження не відповідає дійсності, я вважаю, що цифри близькі до 40/60%», — розповів Микола Фурдига.

Нагадаємо, в Україні стрімко дорожчає продовольча картопля. Зростання цін учасники ринку пояснюють досить високим попитом з боку місцевих гуртових компаній і роздрібних мереж.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.