Вчора, 11:30 Зерно

На ринку фуражної кукурудзи домінує підвищувальний ціновий тренд — аналітики

Аграрії 16 регіонів почали збирати кукурудзу. Намолочено 1,1 млн т з площі 255,3 тис. га (6%), середня врожайність — 4,32 т/га. Попри це пропозиції зернової все ще недостатньо. Це надає підтримку цінам.

«На ринку фуражної кукурудзи минулого тижня продовжувала домінувати підвищувальна цінова динаміка. Дана ситуація пояснювалась активним попитом трейдерів та відповідною динамікою на експортному напрямку. Кількість пропозицій зернової залишалась недостатньою», — розповіли аналітики АПК-Інформ.

Так, ціни фіксувалися здебільшого в межах 7200-8600 грн/т СРТ. Активніші покупці підвищували мінімальні ціни попиту.

Також підтримку цінам надавало занепокоєння стосовно скорочення врожаю кукурудзи порівняно з минулим роком. До слова, фахівців USDA прогнозують врожай кукурудзи в Україні у сезоні 2024/25 на рівні 27,2 млн т.

Тим часом Українська зернова асоціація прогнозує врожай кукурудзи на рівні 23,4 млн т. Очікування щодо врожаю погіршуються через тривалий посушливий період в низці регіонів. 

Читайте також: На експортному ринку дорожчає фуражний ячмінь

За даними аналітиків Spike Brokers, ціни на кукурудзу в напрямку Європи також зросли. Наразі вони знаходяться на рівні €178-180 за тонну із завантаженням у євровагон.

«Українська кукурудза отримує преміальність відносно кукурудзи зі Східної Європи, що надає виробникам західної України вигідну альтернативу збуту та експорту порівняно з морськими портами. Покупці в напрямку морських портів купували зерно за ціною $185-187 за тонну на жовтень. Премія за пізні місяці складала до $2 за тонну за місяць», — зазначили брокери.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.