Вчора, 16:00 Україна

Експерт розповів про переваги перевалки збіжжя через сухий порт з елеватором

За більше ніж рік роботи так званий сухий порт — «Вадул-Сіретський термінал» ГК Alebor Group — відвантажив понад 1 млн тонн зернових та олійних.

Про це розповів генеральний директор елеваторного напрямку Групи Олексій Цуркан у блозі на  Elevatorist.com.

Перевалювати збіжжя через кордони з ЄС можна двома способами. Перший — «прямий варіант», тобто перевантаженням зерна за допомоги «Ковчегів» безпосередньо із українських вагонів та автомобілів у вагони ЄС. 

Другий, більш затратний для інвесторів варіант, — це будівництво повноцінного потужного елеватора з усіма традиційними послугами — від перевантаження на транспорт ЄС, до доведення зерна до потрібних показників якості. ГК Alebor Group пішла другим шляхом.

«Глобально ми робимо все те саме, що і класичні перевалочні пункти, але у нас перевалка з ваговим контролем, із контролем якості зерна в лабораторії. Що дуже важливо, вантажівки, що перевалюють зерно через наш термінал, не стоять у довгих чергах. Бувають випадки, коли вони можуть почекати кілька годин, але це лише у тому разі, якщо термінал приймає за добу одночасно 6-7 тис. тонн зерна. Натомість при перевалці прямим варіантом за допомоги «Ковчегів» вантажівки стоять у черзі по кілька днів. Ми надаємо якісніші та комфортні послуги»,— розповів про відмінність різних способів перевалки Олексій Цуркан.

Ще одна перевага перед прямим перевантаженням, це те, що клієнт на терміналі може зберігати зерно, чекаючи ціни, або формувати партії. З прямою перевалкою такої можливості у нього немає.

«На «Вадул-Сіретському» терміналі можна формувати партії зерна від 1600 тонн. Ми спеціально встановили такі силоси, аби було зручно завантажувати їх однією культурою. Наприклад, якщо говорити про пшеницю, її вміщається в силос 1700 тонн, ріпаку — 1600. Це якраз партія. За бажанням клієнта також можемо сформувати партію і в 10 тис. тонн, і у 20 тис. тонн. Ми також спеціально побудували окреме приймання для ГМО-сої, що теж зручно для клієнтів», — пояснив Олексій Цуркан.

Наявність потужностей для зберігання на терміналі дає можливість клієнтам зорієнтуватися у цінах та напрямах перевалки у різних портах.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.