22 вересня 2024, 09:00, Олійні

Експерти порахували економіку вирощування сої у сезоні 2024

Цьогоріч аграрії значно збільшили площі під соєю. Однією з причин популярності культури є те, що торік вона була однією чи не з найрентабельніших культур. Тому фермери розраховували й цього року зірвати джек-пот. 

Про це йдеться у спецпроєкті «Сезон сої 2024: огляд врожайності, цін та прогнозів» на Kurkul.com.

Але очікування і реальність почали дуже розходитись. Як розповів Микола Биков, агроконсультант Асоціації «Дунайська Соя», за прогнозами Асоціації багато виробників залишаться «незадоволеними соєю» через економію на технології вирощування, а на наступний рік повернуться до своєї «класичної» сівозміни. 

Тож якою була економіка вирощування сої в сезоні 2024?

Щоб порахувати економіку вирощування культури варто врахувати такі статті витрат:

  • оренда землі (коливається від регіону та конкуренції);
  • мінеральні добрива (невелика стаття витрат, в порівнянні з іншими культурами);
  • ЗЗР (значно різниться залежно від ГМО та неГМО сортів і займає від 12 до 17%);
  • пальне для обробітку ґрунту, посіву та збирання;
  • доробка насіння (сушка);
  • загальновиробничі витрати (ремонт техніки чи обладнання);
  • адміністративні витрати (оплата праці, забезпечення роботи офісу).

Зі всіх названих пунктів найбільшою статтею витрат в технології є насіння і часто фермери намагаються на ньому економити, що є причиною зниження врожайності.

«Спілкуючись із представниками індустрії, в цьому році активно підсвічується проблема використання «сірого насіння», і як результат значні втрати та погіршення якості врожаю.Фермери, які хочуть отримати високі врожаї, повинні усвідомлювати важливість використання якісного, сертифікованого насіння. Необхідно звертати увагу на характеристики обраного сорту, проводити лабораторні дослідження і ставити питання постачальникам щодо якості насіннєвого матеріалу. Вибір дешевшого, але менш якісного насіння може призвести до значних втрат у довгостроковій перспективі», — зазначив Микола Биков.

Читати за темою: Ціни на сою знижуються на фоні збільшення пропозицій на ринку

Щодо витрат на вирощування, то аграрії називають дуже різну цифру, залежно від технології. Агроконсультант Олексій Сергієнко розраховує, що середні витрати  вирощування 1 га сої при інтенсивній технології в сезоні 2024 становлять до 25 тис. грн, а точка беззбитковості наступає при врожайності 1,4 т/га. Інші аграрії називають цифру до 16 тис. грн/га, у ноутіллерів виходять витрати до 13 тис. грн/га.

«Доведений факт, що не-ГМ соя дешевша в технології вирощування, а також демонструє кращу врожайність. Недарма в ЄС, куди український агросектор активно інтегрується, фермери вирощують лише не-ГМ сою. Це особливо важливо розуміти в контексті сучасного сільського господарства, де погодні умови стають менш передбачуваними. Фермери, які інвестують у якісне насіння та сучасні технології вирощування, мають кращі шанси на отримання стабільних і високих врожаїв, протидії шкідникам та стійкості до посухи», — додав Микола Биков. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.