Вчора, 18:00 Зерно

Експорт кукурудзи може скоротитись удвічі — прогноз

Попит на новий врожай української кукурудзи різко зріс, імпортери активізувалися, тоді як пропозиція від фермерів залишається обмеженою — найбільше продають агрохолдинги. Про це повідомили аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Інтерес до української кукурудзи посилився на тлі новин про зниження врожаю як в Україні, так і в Південній Америці.

«У вересні Україна експортувала 200 тисяч тонн кукурудзи, і хоча це перехідний період, основні обсяги експорту очікуємо в жовтні, листопаді та грудні», — зазначили аналітики ПУСК.

Минулого маркетингового року Україна експортувала близько 30 млн т кукурудзи. Однак цього сезону очікуються значно менші обсяги через зменшені запаси — на 1 вересня на складах було лише 600 тис. т зерна.

Читати за темою: Україна стала головним постачальником кукурудзи до Індії

«Ми прогнозуємо врожай кукурудзи 21-22 млн т, з яких близько 5 млн т буде спожито на внутрішньому ринку. Експортний потенціал кукурудзи оцінюється на рівні 15-17 млн т, що майже вдвічі менше торішніх обсягів», — підкреслили експерти.

До слова, раніше Українська зернова асоціація оприлюднила прогноз щодо кукурудзи. Фахівці оцінювали врожай на рівні 23,4 млн т, що на 6,2 млн т менше, аніж врожай минулого року. Очікування погіршились через тривалий посушливий період у низці регіонів.

При цьому глобальні ринки демонструють високий попит на українську кукурудзу, особливо в Європі. Водночас українська кукурудза стикається з конкуренцією з боку США.

«Американські експортери пропонують кукурудзу на $2-3 за тонну дешевше, що змушує імпортерів, зокрема Іспанію, переходити на американську кукурудзу в листопаді та грудні», — додали аналітики.

Читайте також: На ринку фуражної кукурудзи домінує підвищувальний ціновий тренд — аналітики

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.