Сьогодні, 09:30 Агрохімія

Підживлення озимого ріпаку бором забезпечить отримання високої врожайності

Позакореневе підживлення ріпаку озимого легкозасвоюваними борними добривами є невід’ємною частиною сучасних технологій вирощування, оскільки культура є типовим «борофілом», який потребує 80-120 г бору для формування однієї тонни товарної і нетоварної продукції.

Бор споживається ріпаком озимим протягом усієї вегетації, сприяє кращому росту та розвитку, успішній перезимівлі та поліпшує продуційні процеси. Фахівці компанії Ukravit радять обов’язково проводити позакореневі підживлення культури борними добривами в осінній період, коли закладається потенціал високої продуктивності.

«Отримання високої сталої врожайності ріпаку озимого неможливе без забезпечення його збалансованим мінеральним живленням. Поряд з азотом, фосфором, калієм, сіркою, марганцем особлива роль восени відводиться бору. В цей період ріпак озимий споживає 25% бору від загальної потреби, що становить 100-150 г/га», — зазначив керівник відділу розвитку продуктів і сервісів мікродобрив компанії Сергій Адаменко.

Але нині в силу різних причин забезпечити його фізіологічні потреби цим елементом лише кореневим живленням неможливо. За даними Ukravit Institute, понад 40% ґрунтів України мають низький або середній вміст бору — на рівні 0,2-0,5 мг/кг, а господарства не забезпечують бездефіцитний баланс бору в ґрунті.

Читайте також: Фахівці розповіли, як зменшити вплив погоди на ефективність дії агрохімікатів

Культура добре засвоює сполуки бору із ґрунту за рН 6 або й нижче, зазначає фахівець. А близько 65% сполук бору надходять до кореневої системи внаслідок транспірації, тобто ґрунт повинен мати вміст продуктивної вологи 60-70%, а температура повітря має становити 10-15ºС. Та, на жаль, такі умови складаються не завжди.

«Тут на допомогу приходять позакореневі підживлення ріпаку легкозасвоюваними борними добривами, які рекомендується застосовувати у фазі 4-6 листків», — розповів Сергій Адаменко.

За його словами, вони сприятимуть формуванню потужної кореневої системи, росту та розвитку вегетативних органів, синтезу вуглеводів у листках і переміщенню їх у кореневу систему, що забезпечує успішну перезимівлю.

Водночас це дозволить уникнути «дуплистості» і небезпечних хвороб — гнилі серцевини кореневої системи і вегетативних органів, а також поліпшить пластичність тканин рослин і попередить розтріскування стебел.

Тому восени фахівець рекомендує застосувати на ріпаку озимому позакоренево легкозасвоюване борне добриво Авангард Бор (бор (В) — 150, азот (N) — 65 г/л) в нормі 1,0 л/га.

Таке підживлення повністю забезпечить фізіологічні потреби культури в борі, дозволить сформувати добре розвинену листкову розетку, сприятиме відтоку продуктів фотосинтезу до кореневої системи, усуне небезпечні фізіологічні хвороби, підсилить стійкість до стресів. А добре розвинена коренева система повністю забезпечить потреби ріпаку в мінеральному живленні із добрив та ґрунту.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.