24 вересня 2024, 08:30, Садівництво

Зміни клімату зводять ризики осінньої посадки ягідників до мінімуму — експерт

Щороку фермери зустрічаються з дилемою — коли висаджувати ягідні культури — восени чи навесні. Зважаючи на тенденції, що спостерігаються зі змінами клімату, ризики осінньої посадки зводяться до мінімуму, а весна стає ідеальною порою лише для посіву однорічних рослин.

Про це в коментарі для Kurkul.com розповів декан факультету агротехнологій і природокористування, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет», кандидат с.-г. наук, Віталій Лапчинський.

За його словами, теплий ґрунт, прохолодне повітря, частіші опади та м’які зими створюють сприятливі умови для вкорінення висаджених восени рослин, їх підготовки до весняного відростання і першого врожаю.

Тож, науковець перед висаджуванням ягідника радить:

  • Насамперед необхідно визначитися з тими культурами які для вас є важливими, підходять до смаку, згодяться в домашніх рецептах або ж будуть призначені для бізнесу. При підборі сортів варто керуватися Державним реєстром сортів рослин придатних для поширення в Україні.
  • Далі оцінюємо ґрунтові умови своєї території, що надалі, значною мірою дозволить уникнути проблем з висадженими рослинами. Здебільшого, в регіонах з незначною річною кількістю опадів, реакція ґрунтового розчину має лужний характер, в умовах достатнього зволоження — кислий. 
  • При будь-якій кислотності, корисним кроком при осінній посадці рослин буде внесення компосту або органічних добрив.
  • Забезпечення умов для розвитку кореневої системи свіжовисаджених рослин є однією з найважливіших умов осінньої посадки ягідників. Більш розвинута коренева система має вищу всисну здатність, краще поглинає воду й мінеральні речовини з ґрунту, накопичує поживу, забезпечує успішне приживання висаджених рослин,  зимівлю й хороший весняний старт.
  • Стимулювати ріст кореневої системи восени можна, провівши передпосадкову обробку кореневого апарату належною кількістю макро та мікроелементів, рухомих форм фосфатів та стимуляторами росту які містять сигнальні агенти для поділу клітин — ауксин, цитокінін.

«Функціональне добриво направленої дії DEFENDA АСКО ГУМАТ, відмінно стимулює ріст коренів і вегетативної маси рослин ягідних культур, при умові передпосадкової обробки кореневої системи садивного матеріалу 0,1% розчином», — радить Віталій Лапчинський.

Також, за словами експерта, слід пам’ятати про температурний фактор. Ріст коренів у багатьох видів рослин відбувається лише за температури ґрунту вище 15°C, при температурі нижче 5°C ріст коренів різко пригнічується. При температурі 7-15°C коріння функціонує на 33% від потенційної оптимальної потужності, а з її підвищенням поступово збільшує свою функціональність. 

При нестачі атмосферних опадів, для зменшення осіннього водного стресу, науковець радить в жовтні-листопаді на ягідниках провести вологозарядкові поливи з підживленням рослин легкодоступними фосфором та калієм.

Зокрема, для цього підійде високоефективне збалансоване добриво DEFENDA МАКРО (4-20-20), мінеральний склад якого розроблений для швидкого усунення дефіциту фосфору та калію, підвищує стійкість рослин до стресу та має фунгіцидну дію.

Придбати препарати можна на LNZ Web.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.