Вчора, 15:00 Україна

Чому виробники тримають врожай і не поспішають із продажами — фермер розповів про причини

В агрофірми «Київська», яка обробляє 6 тис. га землі, нині — гаряча пора. Дозріли і кукурудза, і соняшник, і соя. Зараз жнивують кукурудзу і сою, бо одночасно впоратися з трьома культурами немає змоги.

Про це розповів директор агрофірми Володимир Новохацький у спецпроєкті на Latifundist.com.

«Є декілька причин того, що фермери притримують своє збіжжя. Одна з них — війна і надійність нашої валюти. Збіжжя — це актив, який можна реалізувати в будь-який момент при потребі коштів. Якщо у фермера немає обігових коштів, він змушений продавати продукцію. А якщо є можливість притримати урожай, то всі це роблять у надії на підвищення ціни. Раніше, коли ціни були постійно адекватні, люди могли продавати в період жнив, а зараз рахується кожна копійка і здорожчання навіть на 50-100 грн на тонні зерна — це теж додатковий зиск», — пояснив фермер.

На думку Володимира Новохацького, ще одна причина, чому фермери не поспішають із продажами, те, що багато з них вже встали на ноги, «наростили фінансовий жирок». Багато навіть невеликих агровиробників вже мають свої місця для зберігання, вивчили технологію зберігання в полімерних рукавах, через те менше користуються елеваторами. Хіба що якщо немає своєї сушарки.

«Наступна причина — курс валют і купівельна спроможність гривні. Якщо сьогодні за ціни на пшеницю 8 тис. грн/т можна купити одну кількість запчастин або добрив, то через тиждень-два невідомо скільки. В країні — війна, довгострокові прогнози робити неможливо. Один прильот може змінити все кардинально. Через те, що немає впевненості в завтрашньому дні, фермери таким чином себе страхують. Бо збіжжя — це більш «тверда валюта», — додав фермер.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.