Вчора, 18:00 Зерно

Ціни на кукурудзу динамічно ростуть — ASAP Agri

Протягом останнього місяця на ринку України спостерігається значне зміцнення цін на зернові культури, включаючи пшеницю, ячмінь і кукурудзу. Особливо динамічне зростання демонструє саме кукурудза. Про це розповіла Христина Серебрякова, CEO ASAP Agri, пише Latifundist.com.

Як зазначила експертка, ціни на зернову зросли на $17/т на умовах CPT з початку місяця.

Для порівняння, котирування кукурудзи на Чиказькій біржі (CBOT) зросли лише на $4/т.

За словами Христини Серебрякової, українська кукурудза наразі відіграє ключову роль «як локомотив усього зернового комплексу».

Серед ключових чинників, які сприяють випереджаючому зростанню цін на українську кукурудзу у порівнянні з американською:

  • невизначеність щодо врожайності в Україні: на цей момент врожайність на 13% зібраних площ становить 4,66 т/га, що значно нижче очікуваних 6,63 т/га за оцінками USDA;
  • зниження прогнозів виробництва у країнах-конкурентах Причорноморського регіону — Румунії, Болгарії, Сербії та росії;
  • занепокоєння щодо якості європейської кукурудзи, зокрема, через підвищений рівень афлатоксину.

Ці фактори сприяли підвищенню цін на українську кукурудзу до рівня $195/т на умовах CPT у глибоководних портах, +$5/т у порівнянні з п'ятницею 20 вересня.

«Однак, варто зазначити, що українська кукурудза наразі торгується дорожче, ніж американська на CBOT. Це створює складнощі для подальшого зростання українських цін без додаткової підтримки з боку міжнародних ринків. Для подолання психологічного рівня 200 $/т на умовах CPT потрібне додаткове зміцнення котирувань на CBOT. Без нього досягнення 200 $/т у позначки у короткостроковій перспективі виглядає малоймовірним», — підсумувала Серебрякова.

Читати за темою: Експорт кукурудзи може скоротитись удвічі — прогноз

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.