30 вересня 2024, 10:30, Світ

В балканських країнах прогнозують найнижче за 15 років виробництво кукурудзи та соняшника

Через сильну літню спеку та посуху у всіх країнах Балканського півострова значно знизилась врожайність кукурудзи та соняшнику. Про це Kurkul.com повідомив аналітик Agroportal.bg Алкин Торлакл.

Аналітики оцінюють врожай, як один з найгірших за 15 років.

Зокрема, урожайність соняшнику в Болгарії впала до 1,55 т/га, а в Румунії фермери очікують 1,45 т/га. Порівняно з попереднім роком врожайність впала на 16,2% для Болгарії та 32,5% для Румунії. Проти 5-річної середньої врожайності відповідно на 29% і 34,7% менше.

Також в Болгарії значно знизилась врожайність кукурудзи — вона оцінюється на рівні 3,45 т/га, що на 22,5% менше, ніж торік, і на 38% менше, ніж у середньому за 5 років.

У Румунії врожайність зернової також прогнозується на рівні 3,5 т/га — на 22% менше порівняно з 2023 роком і на 19% порівняно з 5-річним періодом.

Як зазначили аналітики видання, спекотна погода не лише призвела до зниження врожайності обох культур, а й до збільшення афлатоксинів у кукурудзі.

«Однак ситуація не обмежується лише Болгарією та Румунією — інші балканські країни мають подібні проблеми, і це неминуче спричинить певну напругу та волатильність на ринках», — йдеться у повідомленні.

Щодо соняшника, то цьогоріч насіння має нижчий вміст олії — більшість пропозицій становить 41-42%, і це разом із найнижчим виробництвом за понад 15 років (Болгарія) суттєво вплине на переробників.

Так, за оцінкою видання, нестача насіння соняшника на Балканах становитиме 10-15%.

Детальніше щодо виробництва зерна та олійних культур, переробки та торгівлі на Балканах буде обговорено на конференції Grain Academy у Варні, Болгарія, 31 жовтня 2024 р.

Читати за темою: USDA прогнозує зниження врожаю кукурудзи для країн ЄС та росії, зростання — для США

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.