30 вересня 2024, 12:30, Україна

Мінагро оприлюднило прогнози щодо врожаю пізніх культур

За попередніми оцінками Мінагрополітики, врожай кукурудзи у 2024 р. становитиме 25 млн т, соняшнику — 12 млн т, сої — 5 млн т. Про це розповів міністр аграрної політики і продовольства Віталій Коваль в інтерв’ю Forbes.

«Україна не доотримала близько 2% ранніх зернових порівняно з торішнім урожаєм. Ця група не так постраждала, як пізні культури. Найбільше дісталося сої, гречці, кукурудзі, соняшнику. У них недобір близько 10-15% залежно від регіону. Однак це не критично в продовольчій безпеці країни», — сказав він.

Водночас Віталій Коваль запевнив, що у новому сезоні структура посівів глобально не зміниться порівняно з минулим роком. Проте у Мінагрополітики є побоювання щодо озимого ріпаку: не вистачає вологи, щоб його висіяти.

«Загалом буде посіяно близько 5 млн га озимих», — додав аграрний міністр.

До слова, збір зернових наразі проведено на 72% площ, намолочено 34,28 млн т. Аграрії продовжують збирати гречку просо та кукурудзу.

Тим часом озимими зерновими в Україні вже 944,5 тис. га (18% від прогнозу). Озимим ріпаком — 862 тис. га (77% до прогнозу). Завершили його сівбу аграрії Волинської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської та Львівської областей. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.