Вчора, 13:30 Україна

Експортоорієнтовані культури мають більші перспективи — думка

В Україні є три базові культури: пшениця, кукурудза і соя. Інші культури використовуються як замінники: якщо недостатньо вологи для сої — сіють соняшник, якщо дуже холодно, замість пшениці сіють жито або якщо дуже сухо — сіють ярий овес. Інші культури мають регіональний характер, який узгоджується з агрокліматичними умовами.

Про це йдеться у спецпроєкті «Гречка, жито, овес чи горох — що сіяти у 2025, щоб заробити» на Kurkul.com

«Агрокліматичні умови створюють ситуацію, коли маржинальність деяких культур стає конкурентною. Наприклад, гречка — це нішевий продукт, що забезпечує внутрішній ринок і підтримується внутрішнім споживанням. Загальна тенденція полягає в тому, що нішеві культури поступово відходять на другий план через свою меншу конкурентоспроможність порівняно з основними монокультурами», — розповів аналітик Андрій Біленький під час засідання Trend and Hedge Club.

За його словами, нішеві культури виступають своєрідним компенсатором. Коли падає маржинальність основних культур, зростає інтерес до нішевих, і навпаки.

«Це певний інструмент, за допомогою якого фермери захищають свою маржу», — зазначив Андрій Біленький.

Також він впевнений, що чим більша частка експорту у виробництві культури, тим більше перспектив у неї. Якщо ж культура переважно споживається на внутрішньому ринку, її перспективи для зростання обмежені.

Такі культури, як жито, овес і гречка, майже не експортуються, з часткою експорту лише 1-2%. А ось виробники проса і гороху, навпаки, значну частину виробництва експортують, тому вони мають невелику, але перспективу.

«Важливо розуміти, що, хоча нішеві культури можуть виглядати привабливо через їхню вищу маржинальність, вони також несуть більші ризики. Я вважаю, що нішеві культури слід розглядати як інструмент хеджування ризиків у сівозмінах. Ще одна причина, чому виникає інтерес до нішевих культур, — це логістика. В Україні важливо вирощувати культури з максимальною ціною на тонну, щоб пом'якшити логістичні проблеми», — пояснив аналітик.

Щодо питання, які культури висаджувати наступного сезону, він відповідає, що потрібно зосередитися на рентабельності, аналізуючи ціни на культури та витрати. Тренди на ринку кукурудзи, пшениці та ячменю можуть дати зрозуміти, які культури стануть більш привабливими для фермерів. Додатково, погодні умови можуть суттєво вплинути на вибір культур, як це сталося цього сезону, коли багато фермерів вирішили не сіяти озимий ріпак через посуху.

«На всі культури вплине зміна маржинальності, і, можливо, відбудуться незначні експерименти з новими культурами, але в п'ятирічній перспективі я не очікую значних змін», — додає Андрій Біленький. 

Читати за темою: Експерти прогнозують зростання експорту гороху до 400 тисяч т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.