14 жовтня 2024, 08:30, Олійні

Подекуди на Миколаївщині врожайність соняшника становить 0,5-0,6 т/га

Станом на 10 жовтня українські аграрії намолотили 8,7 млн т соняшника. Середня врожайність по Україні 2 т/га.

На Миколаївщині соняшник зібрано з 88% площ, врожай склав 469 тис. т. Середня врожайність по регіону лише 1 т/га. Таку низьку врожайність фіксують ще і на Херсонщині. Регіони довгий час потерпали через дефіцит опадів.

Як розповів у коментарі для Kurkul.com Вʼячеслав Баранюк, керівник Миколаївського представництва LNZ Group, фермери Миколаївщини на старті збору зіткнулись з низкою проблем. Зокрема, високі температури призвели до недозапилення і пересушення кошиків.

За словами фахівця, спека дуже сильно вплинула на врожайність. Подекуди вона становить 0,5-0,6 т/га. Лише в окремих високоінтенсивних господарств з хорошою сівозміною врожайність досягає 3 т/га.

Як додав фахівець, через недобір врожаю фермери регіону притримують насіння. Така ситація спостерігається й в інших регіонах України. Більшість сільгоспвиробників з огляду на очікування нижчого врожаю соняшнику у 2024 р. зайняли позицію стримання реалізації. Як наслідок, протягом вересня закупівельні ціни на олійну підвищувались і на початку жовтня оновили максимум з лютого 2022 р. — 22-23,8 тис. грн/т СРТ.

Також цьогоріч посіви соняшника були уражені пероноспорозом. Причиною її виникнення фахівець назвав порушення сівозміни та значні перепади температури у травні. Це призвело до ураження посівів на початкових фазах розвитку, а надалі до зниження урожайності. Хворобу фіксували навіть на тих гібридах, які генетично стійкі до неї.

До слова, через ураження соняшника пероноспорозом, втрати врожаю можуть становити до 50%. Для уникнення цієї хвороби варто сіяти генетично стійкі або толерантні до пероноспорозу гібриди, знищувати падалицю та дотримуватись просторової ізоляції.

Захищати вже уражені посіви Вʼячеслав Баранюк радить завдяки фунгіциду Ультралін, який містить 300 г/кг цимоксанілу та 250 г/кг азоксистробіну.

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.