Вчора, 13:00 Олійні

Маржа олійних цьогоріч зсунулась до фермерів — думка

Переробка олійних залишається прибутковим бізнесом і зупинка заводів нікому добра не принесе. Таку думку озвучив фінансовий директор «Олійний дім» Ілля Єленський в інтерв'ю Latifundist.com.

«Ми можемо розмовляти про маржу в різні періоди, але загалом це прибутковий бізнес. Це штовхає до будівництва нових потужностей та розвитку галузі. А якщо буде внутрішній попит, соняшнику експортуватимуть менше. Тобто не буде історії двох минулих років, коли вивозились мільйони», — зазначив експерт.

Загалом, за його словами, нові заводи мотивують виробника вирощувати більше олійних, тому це позитивна тенденція і зупинка заводів точно нікому добра не принесе. Вона лише знизить внутрішній попит на насіння з боку переробників, це своєю чергою відкоригує ціну на соняшник, вона впаде. Потім заводи знову запустяться.

Також на думку Іллі Єленського, попередні два роки на олійних заробляв логіст, трейдер, переробник, але не аграрій. 

«Зараз йде зсув маржі до фермера. Але повинні заробляти всі. Бо як раніше сказав, коли заводи зупиняться, не заробить ніхто», — підсумував фінансовий директор.

Нагадаємо, через зменшення обсягів виробництва соняшника українські заводи відчувають нестачу сировини. Дефіцит своєю чергою штовхає ціни вгору. Наразі вартість вже перевищила 23 000 грн/т, і за сезонною моделлю середня ціна може досягти 24–24,5 тис.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.