16 жовтня 2024, 09:30, Агрохімія

Фахівець порадив дієвий протруйник для захисту пшениці від сажкових хвороб

Сівба пшениці зараженим насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини і в результаті до значного зниження, а іноді й повного знищення врожаю.

Про це розповів Олександр Чайка, директор науково-інноваційного департаменту HIMAGRO M, у матеріалі на SuperAgronom.com.

Найнебезпечнішими хворобами пшениці фахівець називає сажкові, зокрема летючу та тверду сажку пшениці. Летюча сажка заражає поверхню насінини ще влітку, а вже при проростанні — проросток і всю рослину. Ця хвороба викликає руйнування колоса, зниження схожості насіння, пригнічує ріст рослин.

Нехтуючи захистом рослин від сажкових хвороб, фермер втрачає врожай та прибуток. 

«На сьогодні науковці всього світу ще не розробили фунгіцид по вегетації, який був би здатний попередити виникнення сажкових хвороб. Єдиний відомий спосіб — це обробка насіння фунгіцидними протруйниками», — зазначив Олександр Чайка. 

Читати за темою: Хімагромаркетинг провів ребрендинг

Ще одним болем аграрія є кореневі гнилі. Фунгіцид при обробці по вегетації не захищає та не лікує від кореневих гнилей (фузаріозу, ризоктоніозу, офіобольозу, гельмінтоспоріозу) через те, що жодна діюча речовина, яка зареєстрована на колосових культурах як фунгіцид, не пересувається рослиною згори донизу (від місця нанесення до коріння). 

«Стандартом у захисті від сажкових хвороб та кореневих гнилей вважається клас триазолів, при чому можна використовувати як загальновідомий тебуконазол чи пропіконазол, так і менш поширений, але не менш дієвий тритіконазол. Саме тому ми наполегливо радимо звернути увагу на такий продукт, як Тіабен Т, аналогів якому сьогодні на ринку не існує», — радить експерт. 

Тіабен Т — це фунгіцидний системний протруйник із властивостями, що стимулюють ріст кореневої системи. До складу препарату входить тритіконазол, 80 г/л, тіабендазол, 80 г/л та мікроелементи: B 3,0 г/л, Zn 5,0 г/л. Мікроелементи, які входять до складу Тіабен Т, а саме В і Zn, сприяють росту і розвитку кореневої системи культур.

«Використовуючи цей протруйник у своїй технології вирощування, ви можете бути впевнені, що 30-40 діб з моменту появи сходів ваші рослини захищає надійний помічник. Препарат проявляє високу активність проти групи сажкових хвороб, кореневих гнилей, сапрофітних збудників, пліснявіння насіння, плямистостей», — підсумував директор науково-інноваційного департаменту HIMAGRO M. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.