Вчора, 15:00 Зерно

Вирощування твердої пшениці на 20% дорожче, ніж м'якої — думка

  • Тверді сорти пшениці дорожчі у технології вирощування
  • Вартість твердої пшениці вища
  • Тверда пшениця цікава для експорту

Компанія «ВІЛІЯ» займається вирощуванням твердої пшениці з 2015 р. Пшениця в компанії загалом займає 20% всіх площ, з них п'ята частина це тверда пшениця.

Про це розповів Ярослав Мазуренко, керівник департаменту аграрного виробництва компанії «Волинь-Зерно-Продукт» під час New Food Summit, передає кореспондент Kurkul.com.

«Тверда пшениця дорожча в технології вирощування приблизно на 20%. Щодо урожайності, то це мінус 25% від м'якої пшениці. Тобто вона є значно дорожчою у вирощуванні майже на 50%», — розповів Ярослав Мазуренко.

За його словами, продати тверду пшеницю можна на 20% дорожче, ніж м'яку. Проте м'яку пшеницю можна продати ефективніше і отримати з гектара вищий прибуток за рахунок більшої врожайності.

Інший аспект — тверда пшениця через кліматичні умови та відсутність районованих сортів раз у три роки виходить фуражною. Продати таке зерно дуже важко.

«Однозначно нею займатися цікаво. Особливо якщо експортувати її десь в Італію. Ми для себе за ці 8 років перейшли на німецьку та французьку селекцію, адаптували сорти й технологію», — додав керівник департаменту аграрного виробництва.

Також Ярослав Мазуренко додав, що компанія на новому млині запустила власну лінійку борошна з твердих сортів пшениці.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.