Сьогодні, 10:30 Земля

Цьогоріч 16% виробників стикались з корупцією в земельних відносинах

Програма USAID з агарного та сільського розвитку (АГРО) спільно з агенцією InfoSapiens презентували результати щорічного Всеукраїнського дослідження «Прояви корупції в земельних відносинах».

Уперше Програма USAID АГРО провела подібне дослідження у 2016 році. Тоді 64% респондентів відповіли, що стикалися з корупцією. Відтоді спостерігаються відчутні позитивні зміни.

Так, минулий рік показав зниження проявів корупції в земельних питаннях з 20% у 2022 до 16% у 2023. Цьогоріч показник залишився незмінним — 16%.

«З одного боку, це нівелює сподівання швидко подолати корупцію. А з іншого — вказує, що спад, який спостерігався минулого року, мав все ж таки системний, а не ситуативний характер. Зокрема, це може бути пов’язано із земельною реформою, запуском легального ринку земель та цифровізацією послуг Держгеокадастру», — пояснили дослідники.

Читати за темою: В Україні запрацює електронна система у сфері земельних відносин

У секторі рослинництва, а саме вирощуванні зернових, бобових та олійних, спостерігається стабільна тенденція на спад корупційних проявів у питаннях земельних відносин. Зокрема, якщо у 2022 році 26% аграріїв стикалися з корупцією під час купівлі/продажу чи оформлення землі, то у 2023 році серед 788 респондентів таких було вже 17%, а у 2024 — 15%. Тобто за 2 роки відбувся спад більш як на 10%.

Однак, у сфері м’ясо-молочного виробництва рівень корупції зріс з 19% у 2023 до 25% у 2024. Кожен четвертий з опитаних представників м’ясо-молочного сектору цьогоріч стикався з корупційними проявами у розв'язанні земельних питань.

Найчастіше з проявами корупції стикались агровиробники із західного макрорегіону (Волинська, Рівненська, Тернопільська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області). При тому, порівняно з минулорічними даними цей показник зріс на 4%: з 18% у 2023 до 22% у 2024.

Найбільш корумпованими у розв'язанні питань, пов’язаних із використанням і володінням землею сільськогосподарського призначення, агровиробники вважають органи місцевого самоврядування (38%). Протягом останнього року респонденти найчастіше стикалися із корупцією під час звернень щодо оренди земельної ділянки державної або комунальної власності (38%) та звернень щодо приватизації земельної ділянки (35%).

Читайте також: Кабмін схвалив законопроєкт про примусове відчуження землі для будівництва фортифікацій

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.