Сьогодні, 10:30 Україна

Бізнес та аграрні асоціації закликають продовжити чинні бронювання на період аудиту

  • На порталі «Дія» призупинили бронювання працівників
  • До 15 листопада триватиме аудит заброньованих
  • Бізнес закликає продовжити чинні бронювання
  • Представники НАУ впевнені, що така ситуація створює значні економічні та репутаційні ризики

З 20 жовтня на порталі «Дія» призупинили бронювання працівників від мобілізації. До 15 листопада триватиме аудит заброньованих військовозобовʼязаних.

Тим часом Європейська Бізнес Асоціація (EBA) звернулася до влади з проханням автоматично продовжити дію бронювань у реєстрі «Оберіг» на 60 днів для всіх критичних співробітників компаній.

Згідно зі заявою EBA, відсутність офіційної комунікації створює проблеми для бізнесу та негативно впливає на міжнародних партнерів та інвесторів. Крім того, підривається довіра до українського бізнесу, що може спричинити проблеми замовникам. Щодо призупинення процедури бронювання для проведення аудиту, бізнес також має сумніви щодо легітимності такого рішення.

Як тимчасове рішення, бізнес пропонує автоматично продовжити дію бронювань для критичних співробітників на 60 днів даного «аудиту».

Читати за темою: Бізнес не може підтвердити статус критичності і забронювати працівників 

Також і Насіннєва асоціація України закликає уряд продовжити чинні бронювання.

Представники насіннєвих компаній зазначають, що уряд спочатку обіцяв провести цей аудит на підприємствах без зупинки процедур. Проте наразі вся система бронювання заблокована щонайменше до середини листопада. 

Основну частину працівників, які потрапляли під бронювання в цих компаніях, складають регіональні менеджери, агрономи та селекціонери-дослідники різних напрямків.

«Ситуація створює значні економічні та репутаційні ризики — пауза у бронюванні цих ключових співробітників ставить під загрозу виконання поточних замовлень і зобов’язань та подальшу довгострокову співпрацю з боку іноземних замовників і партнерів», — зазначила Сюзанна Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України (НАУ).

Представники НАУ підтримують справедливі мобілізаційні заходи та аудит, який може проводитися в компаніях паралельно — з чітко зазначеними й прозорими критеріями. Водночас вони закликають поновити процедуру бронювань, які мали б завершитись у період з 20 жовтня по 15 листопада, принаймні на один місяць.

Читайте також: Справедливих пропозицій щодо економічного бронювання поки немає — Зеленський

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.