21 квітня 2016, 18:32, Сільгосптехніка

Фермер із Чернігівщини змайстрував «сонячний» мотоблок

Фермер із Чернігівщини, Ігор Дугінов, сконструював мотоблок, що працює від енергії сонця, повідомляє Ecotown.

«Минулого року зробив спеціальний пристрій, яким можна і сапувати, і полоти, і сіяти. Ще й врожай перевозити і самому їздити. Зробив його зі старого мотоблока, електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячної батареї. Він дуже простий у використанні – кнопку натиснув і працюєш. Не смердить, не шумить, голови не набиває. Одне слово – дуже зручно. Сонячну батарею я купив за 6 тис. грн, але вона за рік роботи окупається. Я порахував, що звичайний мотоблок за годину роботи спалює 2 л бензину. Виходить, що за 10 днів витрачається десь 1600 грн лише на пальне. А мій пристрій не потребує пального, бо живиться енергією сонця. Причому батарея служитиме близько 30 років. Використовувати її можна не лише у полі. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна хоч би й телефони заряджати», — сказав він.

Цього року Ігор Дугінов мріє доробити «сонячний» трактор, який буде потужнішим за мотоблок.

«Хочу зробити тракторець, щоб і дружина могла ним їздити. На моєму «сонячному» мотоблоці вона теж їздить, але він важкий в управлінні — важить близько 200 кг, тож треба мати силу у руках, щоб їздити», — зазначив фермер.

Також додав, що трактор буде потужнішим і сонячних панелей на ньому буде більше.

«Ще одна моя мрія, до якої ніяк не доходять руки, – встановити біогазову установку, щоб із органічних відходів отримувати добриво та біогаз (його можна переробляти на електроенергію) і поставити у саду саморобну пересувну сушарку для фруктів, яка також працюватиме від сонця», — сказав він.