28 квітня 2016, 11:51, Україна

Ринок землі повинен функціонувати лише за виконання трьох умов — Козаченко

Створення повноцінного ринку землі залишається проблемним питанням, заявив народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації.

«Під час останнього обговорення у стінах парламенту була висловлена альтернатива продажу землі — ідея емфітевзису (право володіння і користування чужою землею з обов'язком вносити орендну плату на користь власника)», — сказав він.

За його словами, розглядається можливість встановлення тривалих термінів таких договорів, наприклад, до 50 років. Але слід розглянути ідею зняття мораторію на продаж сільгоспземель, однак при виконанні ряду умов:

  • обмежити максимальну площу на одну фізичну особу;

  • ввести 10-річний мораторій на купівлю земель іноземцями;

  • надавати перевагу на покупку землі тим, хто живе на відповідній території.

«Україна може збільшити обсяг зернових культур у два рази, при цьому поставляючи до 80% на зовнішні ринки. Попереду АПК чекає маса викликів, у тому числі пов'язаних із законодавством. Отже, юристи, які супроводжують агробізнес, будуть затребувані. Оскільки АПК є «глобальною галуззю», то у українських виробників нерідко виникають проблеми за кордоном — наприклад, на Близькому Сході і в Індокитаї. Згадуючи свій досвід роботи у бізнесі, він звернув увагу на брак кваліфікованих юристів, готових вирішувати суперечки в інших юрисдикціях», — сказав він.

Також експерт оприлюднив кроки, що вживаються владою з дерегуляції, але їх ефективність іноді викликає сумніви. Так, прийняті закони відрізняються неузгодженістю («новий спецрежим з ПДВ все заплутав»), а створення Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів тривало близько півтора року. Він закликав юристів активніше працювати з окремими політиками і брати участь у розробці реформаторських законопроектів. Народний депутат визнає, що не всі реформи мали позитивні наслідки — наприклад, оновлення держорганів за рахунок кадрів без потрібного досвіду.

«Реформи потрібно робити, але, не ламаючи все», — підсумував він.