10 травня 2016, 16:40, Україна

Посіви ярих зернових розвинені краще за багаторічну норму

Посіви ранніх ярих зернових культур розвинені краще багаторічної норми, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Рослини ячменю ярого ранніх строків сівби мають висоту 25-30 см, рослини перших строків сівби почали виходити у «трубку». Рослини вівса і пшениці ярої мають висоту 17-25 см і знаходяться у фазі кущіння. Посіви гороху знаходяться у задовільному стані і мають висоту 15-17 см, а також оптимальну густоту — 800-1200 шт/м2. Стан посівів ранніх ярих зернових культур оцінюється в основному як хороший.

Агрометеорологічні умови квітня були сприятливі для росту і розвитку озимих зернових культур.

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту були достатніми і оптимальними (21-40 мм). У метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи на більшій частині території України були достатніми і задовільними і складали 121-160 мм і більше.

На посівах озимих спостерігається масове утворення прапорцевого листка, триває ріст стебла, в господарствах Херсонської області на окремих площах почалося колосіння (на 2-3 тижні раніше середніх багаторічних). Ячмінь озимий ранніх строків сівби, в південних регіонах, знаходиться в фазі повного колосіння і початку фази цвітіння — на два тижні раніше звичайних термінів. Висота рослин (південний регіон) — 64-76 см. Посіви пізніх строків сівби слабкі і розріджені і мають висоту до 57 см.