12 травня 2016, 12:06, Україна

На Київщині висажено маточник енергетичної верби

На Київщині ГК «Укртепло» висадила маточник із шведських сортів енергетичної верби, повідомляє прес-служба компанії.

Загальна площа маточника, який надалі використовуватиметься для розмноження енергетичної верби, склала 50 га.

«У минулому році ГК «Укртепло» зробила перші насадження площею близько 550 га. У планах компанії вже за два роки зібрати перший урожай енергетичної верби, а надалі частину сировини для біопалива отримувати саме завдяки насадженням цієї культури», — сказано у повідомленні.

Довідка:

Енергетична вербавид верби, що швидке росте, тому придатний для використання як біомаса. Перші промислові плантації енергетичної верби з’явились у Швеції у кінці 80-х – на початку 90-х р.р. минулого століття, коли в Європі зародився тренд використання відновлюваних джерел енергії замість традиційних нафти та газу. Найширшо­го ви­ко­ри­с­тан­ня на енер­ге­тичні цілі вер­ба набула у Швеції, Англії, Ірландії, Польщі, Данії. Ці країни мають найбільший досвід вирощування цієї культури та виробництва з неї твердого палива. Найбільші плантації верби розміщені у Швеції – близько 18-20 тис. га, у Польщі – понад 6 тис. га.

Група компаній «Укртепло»лідер українського ринку теплової енергії з відновлюваних джерел. Компанія створена у 2011 р. і нині працює в 14 областях України, а також в ряді інших країн – Молдові, Угорщині. На рахунку компанії понад 1 тис. реалізованих проектів. В Україні компанія модернізувала і перевела з газу на біопаливо понад 100 котелень.